Kalk en verf : kalkverf

“Wij denken nogal graag dat onze voorouders erg beperkt waren in de keuze van hun bouw- en schildermaterialen.

 

En dat onze moderne hydraulische en synthetische bindmiddelen bijgevolg een enorme verbetering betekenden.


Natuurlijk is dit gedeeltelijk waar, maar toch heeft recent en ernstig onderzoek aan moderne universiteiten en hogescholen aangetoond dat onze voorzaten zeer vaak veel wijzer waren dan we op het eerste gezicht zouden denken. Zo gaven zij reeds eeuwen, reeds duizenden jaren zelfs, de voorkeur aan hydraatkalk als bindmiddel voor mortels, pleisters en verven. Wisten ze niet beter ?

Om te beginnen vermeld ik in dit verhaal slechts één van de vele wonderlijke eigenschappen van hydraatkalk die men recent heeft ontdekt. Namelijk de eigenschap van een ondergrond te "voeden". Zo heeft kalk de capaciteit om zodanig in bv. pleister in te dringen, dat deze terug verrijkt wordt met nog niet-gecarboniseerde kalk, dat de hechting met de ondergrond verbetert en dat de pleister opnieuw elasticiteit krijgt.


Bovendien zullen de micro-poriën en de capillairen zich zodanig vullen met hydraatkalk, dat de vorstbestendigheid enorm verbetert.


Het kalken van pleisters was voor onze voorouders dus geen bezigheidstherapie, het was puur functioneel : op deze wijze houdt een pleister 80 tot 90 jaar langer stand. Deze eigenschap is een van de redenen waarom ik in mijn bedrijf gekozen heb voor zuivere kalk. Want het zal U al wel duidelijk zijn dat hydraulische kalk of andere bindmiddelen deze eigenschap niet hebben.


En dit is nog maar één van die vele wonderlijke eigenschappen van hydraatkalk …"

Getuigenis van Jordan & Co, 2920 Kalmhout (tel. : 03/666.87.71)