Ecologisch bouwen: bouwen met kalk en hennep opent nieuwe perspectieven

In de laatste twintig jaar is de markt voor hennepkalkbeton in volle ontwikkeling gekomen in Frankrijk. Tijdens de laatste jaren zijn ook in het Verenigd Koninkrijk en in diverse andere landen veelbelovende initiatieven genomen !


Bij het bouwen met klassieke structuren in blokken of stenen wordt tussen de 20 en 40T CO2 geproduceert. Bij het bouwen van een huis met hennep wordt tot 10T CO2 netto gecapteerd in het hennepbeton.


Dit alles maakt dat er per huis een netto winst van 50T gemaakt wordt ten opzichte van een klassieke manier van bouwen.


Het principe is simple : één hectare hennepplant produceert het equivalent van de lemen die nodig zijn om één huis te bouwen. De plant gebruikt CO2 uit de lucht en zet deze om in vastgelegde koolstof en zuurstof. De lemen die gewonnen worden uit de hennepplant vormen een natuurlijk hergroeibaar granulaat voor beton. In kombinatie met een kalkgebaseerd mineraal bindmiddel wordt dan een lichtgewicht hennepbeton gefabriceerd met een densiteit die varieert tussen de 250 en 500kg per kubieke meter.


Dergelijke materialen hebben een druksterkte van 0,2 tot 1 Mpa en kunnen aldus gebruikt worden als dakisolatie (lambda~0,1 W/m°C), uitvullingslaag of chape en als massieve muur in combinatie met een klassieke draagstructuur uit beton, staal of hout.


Twintig jaar ervaring in gans Frankrijk van Bretagne tot in la Franche Compté, toont de leefbaarheid aan van de techniek. Op dit ogenblik wordt zo’n 10.000ha hemp gekweekt waarvan de lemen toegepast worden in de bouw. Deze hennepsoorten zijn duidelijk te onderscheiden van hun geestesverruimende neven door het gelimiteerde gehalte aan THC (0,2%).


De toepassingstechnieken evolueren van een ter plaatse bekiste toepassing tot een geguniteerde, hoogrendementstoepassing. Indien een gebouw wel doordacht wordt opgetrokken in hennepbeton, kan de kostprijs lager liggen dan van klassieke bouwtechnieken.
Actueel wordt onderzoek gepleegd om tot een methode te komen om geprefabriceerde blokken te produceren die de manier van verwerken nauw laten aansluiten bij de klassieke bouwwijzen met betonblokken en bakstenen.


Eind september 2006, werd het 3e symposium over bouwen met hennep georganiseerd te Parijs. Hierbij werd een status opgemaakt van de stand van de techniek en van de populariteit van de bouwwijze. Enerzijds werd een beschrijving gemaakt van de kennis van zaken waarbij de techniek klaar is voor een ontplooiing op grote schaal.


Daarnaast was de steun uit de politieke hoek opvallend welke in deze techniek een manier ziet om op korte termijn belangrijke winsten te boeken ten opzichte van de engagement van hun regeringen met betrekking tot de reductie van de uitstoot van broeikastgassen.


Volgens Britse getuigenissen zou Hennep beton een vooraanstaande rol moeten spelen bij het bouwen van de infrastructuur voor de olympische spelen in London – 2012. Ze moet er bijdragen aan het objectief om voor het eerst in de geschiedenis tot CO2 neutrale spelen te komen.


Hiermee wordt nogmaals aangetoond dat innovatie en kalk hand in hand gaan en een wissel vormen op de toekomst.

 

Frederik Verhelst
Fediex Kalksectie

 

Meer inlichtingen:
www.construction-chanvre.asso.fr
www.hemplime.org.uk