Kalk… een echte passie!

Getuigenis van Jacques de Pierpont, aannemer, lesgever bij het Centre de la Paix-Dieu.


Ook in het kader van renovatie van oude gebouwen dringt de keuze voor kalk zich op, al was het maar door het gezond verstand te gebruiken en het gebouw eens grondig te observeren. Kalk is een duurzaam bouwmateriaal en past perfect bij de bestaande materialen dankzij zijn soepelheid en zijn porositeit.


In het “Centre de perfectionnement aux métiers du Patrimoine” te Amay komt u meer te weten over dit materiaal via architecten en ambachtslui, maar ook via ambtenaren die restauratie- en conserveringsdossiers van het architecturaal patrimonium beheren. Op verschillende trainingssessies over het hele jaar zien de talrijke enthousiaste deelnemers hun vooroordelen over kalk wegebben en constateren ze dat kalk perfect aan hun verwachtingen voldoet. Cement en plamuur op basis van kalk verschillen gevoelig van hun cementgebaseerde equivalenten. Daarom leidt de kennis en beheersing van deze materialen tot de logische beslissing om kalk te kiezen voor de renovatie van een gebouw dat dateert van vóór de uitvinding van Portland-cement. Het theoretische gedeelte van de stage wordt op een levendige, methodische manier gebracht en wordt toegankelijk gemaakt door illustraties van talrijke voorbeelden en door commentaar van mensen op het terrein. In het atelier kan iedereen de ingrediënten aanraken en ermee werken. Zo raken ze vertrouwd met de samenstelling van mortel en pleister, een samenstelling die sterk kan verschillen naargelang de ouderdom van het gebouw en/of de werfvoorwaarden. De recepten, de tips en de ervaring, welke door die de deelnemers erg op prijs gesteld worden, maken integraal deel uit van de training. Het toepassen en het aanbrengen van plamuur op basis van kalk, maakt de stagiairs vertrouwd met het materiaal en met de verschillende technieken en effecten die zo bekomen worden. Tegenwoordig kunnen weinig vakmensen tegemoetkomen aan de grote vraag naar plamuur op basis van kalk of kalkpleister, zowel voor toepassingen buitenshuis als binnenshuis. Op korte tijd – enkele decennia – hebben we de kneepjes van een eeuwenoude, deugdzame stielkennis niet langer onder de knie. Hoe is het mogelijk? Dus, vakmensen of privé-personen, laat u verleiden door kalk en waag de overstap…! Zij die het al deden, hebben er geen spijt van.

 

Jacques de Pierpont

Voor meer inlichtingen, contacteer
Annick Piron – Centre de perfectionnement
aux métiers du Patrimoine « La Paix-Dieu »,
rue Paix-Dieu, 1b te 4540 Amay
Tel.: 085 410 354
Fax: 085 410 380
a.piron@paixdieu.be