Kalk: traditioneel bindmiddel en moderne techniek

Getuigenis van Boris Van Mullem – Artiest plafonneur – Docent aan het Institut du Patrimoine Wallon - Abbaye de la Paix Dieu te Amay - rue Saint Martin, 16 in 5354 Jallet (0495/22 32 52 - enduitspatines@skynet.be)


Als jonge plafonneur werkte ik vooral in oude gebouwen en voelde ik dikwijls een gevoel van onbegrip ten opzichte van het gebruik van bepleistering op basis van plaaster, zonder echt te begrijpen waarom ik die indruk had. Een aantal jaren geleden leerde ik op een werf mijn partner Nathalie Delaby kennen die met haar kennis van oude bepleistering, die ze opdeed in San Servolo, mijn ogen heeft geopend voor de ongelooflijke mogelijkheden van pleisterwerk met kalk.

Deze technieken leken ons zwaar en moeizaam maar toch zo verleidelijk! We moesten dan ook een manier bedenken om ze te kunnen gebruiken. En dat was het vertrekpunt van een ware passie want alles moest opnieuw uitgevonden, aangepast en geprobeerd worden zodat we deze technieken konden toepassen in en aanpassen aan de eisen en de realiteit van moderne werven.

Tijdens de verschillende werven, die steeds spitsvondiger en groter werden, hebben we geleerd alle ‘ongemakken en fouten’ waardoor ondernemers met een oog voor rendement deze techniek niet meer wilden gebruiken, aan te wenden: we hebben hun argumenten teniet gedaan en uiteindelijk onze slag thuis gehaald.

Het was ook nodig deze ‘antieke’ recepten aan te passen en op punt te stellen zodat de bepleistering met moderne machines kon aangebracht worden en zo meer rendement en kwaliteit te garanderen. We konden dus een natuurlijke, ademende bepleistering voorstellen met een nooit geziene esthetische kwaliteit aan redelijke prijzen.

Ons werk is in feit een amalgaam van de eisen van de plafonneur en de schilder en heeft evenveel te maken met het brute metselwerk als met de laatste borstelstreek en het coördineren met de andere vakmensen.

Uiteindelijk is deze combinatie van expertise, die een kwalitatief hoogstaand werk wil leveren, slechts mogelijk als men gebeten is door een allesomvattende passie voor oude technieken, die zelfs een echte levenswijze geworden is!