Magisch Marokko

Dankzij de workshops van Seine-Port, en in het bijzonder dankzij Nathalie Gehot, de organisatrice, kon ik een intense en magische week beleven in een land dat al net zo wonderlijk is: Marokko.


Want wie kan weerstaan aan de gastvrijheid, de kleuren en het licht in dit warme land?


Doel van de reis: het ontdekken van de lokale kalk, de tadelakt. Om ons wegwijs te maken in de technieken en basics van dit materiaal, konden we een beroep doen op een malhem, een plaatselijke ambachtsmeester, die altijd paraat stond om ons uitleg te geven. Het belangrijkste kenmerk van de Marokkaanse kalk is dat ze veel onzuiverheden,bevat. Ze wordt in één enkele laag van 3 tot 5 millimeter aangebracht. Men moet geduldig en precies te werk gaan en de laag voldoende op polieren zodat ze glad wordt. Deze handeling wordttwee tot drie keer herhaald. Soms doet er zich een krakkelering voor wat de kalk nog een artistieker tintje meegeeft.


Vooraleer de kalk gedroogd was, maakten we een mengeling van zwarte zeep en olijfolie opgelost in water. Met een speciale spaan wordt daarop het oppervlak met deze mix bestreken. Tenslotte kan men op de tadelakt een laagje was aanbrengen.


Kalk wordt voornamelijk gebruikt in badkamers, hammams en afvoergoten. Ze wordt eveneens bij het pottenbakken gebruikt. De tadelakt straalt veel kracht uit en het materiaal ziet er heel bijzonder uit. Vooral voor het inrichten van douches kan ik haar aanraden.
Een ander hoogtepunt van mijn reis was het bezoek aan de lokale kalkovens. Ik waande me in de achttiende eeuw want de gebruikte technieken zijn ginds nog echt ambachtelijk. Wat een verschil met onze Belgische kalkfabrieken.

 

Getuigenis van P. Vinandré, Peinture Décoration, 4451 Juprelle (tel 0495/222 353)